• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • English
Заява Посольства України в Латвійській Республіці щодо порушення членом «Об’єднання українських товариств Латвії» Леонідом Мухіним законодавства України стосовно відвідання тимчасово окупованих територій України
Опубліковано 19 жовтня 2019 року о 14:14

У російських ЗМІ розповсюджено інформацію про проведення на території тимчасово окупованої АР Крим круглого столу на тему «Співпраця українців Криму із співвітчизниками за кордоном» (14.10.2019 р., м.Сімферополь) за участі представників «української діаспори» 11 країн світу.

Одним з учасників вказаного круглого столу був т. зв. представник українців Латвії Мухін Леонід Олександрович, керівник латвійської неурядової організації «Центр підтримки демократичних ініціатив», що входить до складу «Об’єднання українських товариств Латвії» на чолі з І.Дукуле.

http://pressmia.ru/pressclub_simferopol/20191014/952515411.html?fbclid=IwAR2veQH9w7klhqeaZAQWBuYu9GrC_21nf0QUM_Swm1pwaIYnnIjF9aD0WRQ

http://www.ppcrimea.ru/index.php/ru/novosti/685-s-ezd-predstavitelej-ukrainskoj-diaspory-iz-za-rubezha-sostoitsya-v-krymu

Під час виступу на прес-конференції на тему: «Украинский вопрос»: от разобщения к единению», яка проходила в рамках вказаного круглого столу, Л.Мухін однозначно позиціонував себе, як представник вказаного «Об’єднання українських товариств Латвії». Він запросив представників російської окупаційної влади в Криму та представників терористичних «ДНР» і «ЛНР» (також брали участь у заході) до налагодження співпраці з українцями Латвії та Естонії, а також відвідання країн Балтії.  

Такі дії Л.Мухіна викликали гостру негативну реакцію тих представників української діаспори Латвії, які підтримують територіальну цілісність України та засуджують Росію, як агресора. Водночас, «Об’єднання українських товариств Латвії» на чолі з І.Дукуле, керівники та активісти інших українських товариств, які входять до Об’єднання, жодним чином не відреагували на вчинок Л.Мухіна, не зважаючи на звернення до них з боку Посольства України в Латвійській Республіці.

Посольство України в Латвійській Республіці зазначає, що відповідно до ч.2  ст.10 Закону України від 15.04.2014 року «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «в’їзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзд з неї допускаються лише за спеціальним дозволом через контрольні пункти в’їзду-виїзду».

Порядок в’їзду іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї, встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 р № 367 «Про затвердження Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї».

У разі порушення встановленого Порядку в’їзду іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї, така особа несе відповідальність згідно з положеннями ст.19 вказаного Закону. Зокрема, до такої особи відповідно до ст.13 та ст.14  Закону України від 22.09.2011 року «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»:

- застосовується рішення про заборону в’їзду в Україну;

- у паспортному документі такої особи проставляється відмітка про заборону в'їзду в Україну терміном на 3 роки, а у разі повторного порушення вказаного Порядку (не виконання рішення про заборону в’їзду) – на 10 років.  

Посольство України в Латвійській Республіці висловлює рішучій протест проти такої зухвалої поведінки Л.Мухіна, який свідомо порушив законодавство України, позиціонував себе представником українців Латвії на вказаному заході, що проводила російсько-окупаційна влада на території окупованого Криму. Посольство України закликає членів «Об’єднання українських товариств Латвії» усвідомити ситуацію, прийняти рішення щодо позиції Л.Мухіна на заходах в окупованому Криму, який виступав фактично від їхнього імені та висловити свою позицію з цього приводу.

Вказані дії Л.Мухіна під час відвідання окупованого Криму отримають належне реагування з боку України.

 

Посольство України в Латвійській Республіці                            19 жовтня 2019 р.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux